top of page

Sterke gemeenteraadsleden: De sleutel tot een sterk lokaal bestuur

Afgelopen donderdag legde ik voor de tweede keer mijn eed af als gemeenteraadslid in Stad Tienen. Zes jaar ouder en – belangrijker – zes jaar wijzer dan in 2018. In die eerste legislatuur maakte ik kennis met de grote hoeveelheid documentatie, cijfermateriaal en een politiek landschap met zekere tradities en gewoontes. Als jonge masterstudente architectuur was het een interessante uitdaging om mijn plek te vinden tussen de doorgewinterde politiekers in onze stad. Gelukkig kon ik daar steeds rekenen op mijn ervaren fractie en achterban.


Het recente nieuwsbericht van de VVSG, waarin wordt benadrukt dat een sterke gemeenteraad essentieel is voor een krachtig lokaal bestuur, klinkt me dan ook zeer bekend in de oren. Nieuwe raadsleden hebben ondersteuning nodig – niet alleen bij de start, maar gedurende hun hele politieke loopbaan.



Geen hobby, maar een engagement

Gemeenteraadslid zijn is geen hobby die je "erbij neemt". Het is een voltijds engagement dat verder reikt dan de maandelijkse raadzitting. Je draagt verantwoordelijkheid voor alles wat er in de gemeente gebeurt: de successen én de fouten. Dat voelt soms zwaar, maar het geeft ook voldoening wanneer je ziet hoe jouw bijdrage het verschil kan maken.


Tegelijkertijd wordt van een raadslid verwacht dat je complexe dossiers kunt doorgronden en hierover een goed onderbouwde mening vormt. Die democratische controle is onze kerntaak: het college van burgemeester en schepenen voorzien van een kritische, maar constructieve blik. Dit vereist echter toegang tot duidelijke informatie, relevante context en een grondig begrip van de werking van het lokaal bestuur.



Ondersteuning is geen luxe, maar een noodzaak

Ik ben dankbaar dat ik in mijn job beroep kan doen op politiek verlof, zodat ik vergaderingen kan bijwonen zonder mijn privé- en werkbalans verder te verstoren. Maar ik zie hoe moeilijk dit is voor collega-raadsleden die dat verlof niet hebben en daardoor vaak persoonlijke opofferingen moeten maken. Hier ligt een structurele uitdaging die we niet kunnen negeren.


Daarnaast moeten we blijven investeren in de inhoudelijke ondersteuning van raadsleden. De VVSG speelt hierin een cruciale rol. Hun opleidingen en informatiesessies waren voor mij in de afgelopen zes jaar van onschatbare waarde. Maar het kan beter. Door in te zetten op thematische studiedagen en kennisdelende netwerken tussen raadsleden – ook over partijgrenzen heen – kunnen we leren van elkaars ervaringen en goede praktijken. Dit maakt ons niet alleen sterker, maar komt ook de kwaliteit van het lokale bestuur ten goede.




Comentarios


bottom of page